Totaal misplaatst

U zou voor de aardigheid eens naar het Linkedinprofiel van Emilia Brogeras Sagrado (uit Madrid) moeten surfen. Hoewel we in dezelfde branche actief zijn, ken ik Emilia niet. En daar gaat het ook niet over, het gaat over de foto die bij haar profiel hoort. Daarop zie je een forse kleuter (een Spaanse kleuter, inderdaad) achter een groot bureau. Hij heeft een ouderwetse telefoonhoorn in de hand. De tekstballon boven het plaatje luidt: “Papi, dice el cliente que quiere lo mismo, pero más barato - Paps, de klant zegt dat hij hetzelfde wil, - maar dan goedkoper.”

U herinnert zich misschien nog dat ik op deze plak SALY al een paar keer een flinke veeg uit de pan heb gegeven. De hele wereld is voortdurend in verandering en het tempo van de verandering wordt voortdurend opgedreven. Een uitdrukken als SALY - Same As Last Year zou bij wet verboden moeten worden, want niks is nog wat het vorig jaar was. Je klanten niet, hun verwachtingen en aspiraties niet, de markt niet en deprijzen niet. Exposanten die - aan de telefoon of via e-mail - hetzelfde als vorig jaar vragen, hebben een probleem. Exposanten die hetzelfde als vorig jaar vragen, maar dan goedkoper, hebben ook een probleem. En standbouwers die daar in hun Linkedinprofiel plaatjes over plaatsen, hebben zeker een probleem!

Bestaan er al een boekje over (het oordeelkundig gebruik van foto’s in) Linkedinprofielen? Ik word al een beetje kregelig wanneer zo’n profielfoto een bedrijfslogo toont dat groter is dan de toch al kamerbrede glimlach van de persoon waar het eigenlijk om gaat. En ik word soms zelfs ronduit balorig als iemand alleen maar een logo plaatst. Of een foto die op de rug genomen is. Of een artisitiekerige pentekening. Of een zoekplaatje… Maar het is allemaal vergeven, want nu heeft Emilia toch echt wel de hoofdvogel afgeschoten.

Het staat me voor dat het grappige bedoelde plaatje van een kleuter die een klant in de zeik zet, catastrofale gevolgen heeft. Bestaande klanten denken ‘Gaat dit over mij?’, nieuwe klanten en prospecten denken ‘Hier moeten we op onze woorden passen’. Sinds 7 januari weten we allemaal wat voor een ongemakkelijk gevoel het geeft om op je woorden te moeten passen. Zeker in een zakelijke relatie moet je vrij en vrank kunnen spreken zonder dat het als een boemerang weer in je gezicht komt. Wilt u een goedkopere standoplossing dan de vorige keer? Daar gaan we over onderhandelen, u en ik. Zonder het meteen op de sociale media te gooien.

Emilia is actief in de standbouw. Zij zou, meer dan wie ook, moeten weten dat één beeld meer zegt dat duizend woorden én dat je met één fout beeld de hele constructie kan verknoeien. Wat je met een Linkedinprofiel ook van plan bent, een foto van een telefonerende kleuter die klanten in hun hemd zet, is nooit een goed idee. Het jaagt mensen van je weg. Voorgoed.


  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.