Ex oriente lux*...

Midden december hebben UBM Asia en Alibaba B2B hun handtekening gezet onder een strategische alliantie. Op het eerste gezicht niks bijzonders: elke dag gooien honderden bedrijven het op een akkoordje. De ene keer heet het samenwerkingsakkoord, een andere keer Memorandum of Understanding, maar altijd komt het hier op neer: we gaan beetje elkaars rug krabben.

Maar we moeten even bij de les blijven. UBM Asia, dochter van het beursgenoteerde UBM plc, is de grootste beursorganisator in Azië, met 230 evenementen op de agenda en 1.300 vaste medewerkers. Alibaba is het grootste online platform voor handel, Chinees van oorsprong maar ondertussen uitgedijd over Azië, Amerika en Europa. En over een groot deel van de waardeketen in alle denkbare (sub)sectoren. U hoeft niet in sprookjes uit Duizend-en-één nacht te geloven: ga gewoon eens een kijkje nemen op de websites alibaba.com, 1688.com of taobao.com.

Hé, wacht eens even! Online B2B portaal en e-commerce… Dat is toch het vijandelijke kamp. Dat zijn toch die verschrikkelijke haaien die met al hun bling-bling ons, arme drommels van de B&T-branche, de verdoemenis in jagen! Dat zijn toch die snelle jongens die onze klanten afpikken! Dat is toch het vijandelijke kamp! Dat zijn toch hartstikke foute jongens, die Chinezen!

UBM Asia en Alibaba gaan elkaars rug krabben. UBM biedt zijn exposanten en vakbezoekers – het zijn er zowat 2 miljoen op jaarbasis – de mogelijkheid bieden om via de platformen van Alibaba zaken met elkaar te doen op die 360 dagen per jaar dat er géén beurs is. Alibaba wordt dan weer helemaal vrolijk van de internationale actieradius van UBM: de groep is actief in 20 landen, de exposanten en bezoekers voor hun vakbeurzen komen uit alle uithoeken van de wereld. Ook niet onaardig : UBM kreeg een award voor de meest betrouwbare beursorganisator in Azië. (Já, daar worden awards voor uitgereikt…)

Weet u wie – al een poosje, overigens - de CEO is van UBM Asia? Jimé Essink. Gaat er al een belletje rinkelen? Herinnert u zich die charmante kwajongen nog die in de negentiger jaren van de vorige eeuw in Utrecht het mooie weer maakte met innovatieve concepten waar de gevestigde B&T-bobo’s bloednerveus van werden?

Herinnert u zich nog het binnensmonds gemonkel waarop de ideeën van Essink onthaald werden? Ik wel! Had-ie gelijk? Yep. Ik heb het niet zo voor heldenverering – toch niet bij leven – maar misschien moeten we voor Essink toch een klein standbeeldje overwegen. Of een gedenkplaat, vlakbij Entree West, waar vroeger die zuil van Laplace stond.

De overeenkomst tussen UBM Asia en Alibaba moet ertoe leiden dat beide organisaties hun sterktes inzetten om het O2O-traject te voeden. Het wát? Het Online-to-Offline traject. Ga even zitten en lees de vorige zin opnieuw. De internetjongens willen live communication events inzetten – ons soort dingen dus – om zakelijke relaties te bestendigen en meer diepgang te geven. Dat is veruit het beste nieuws dat ik het afgelopen decennium gehoord heb. ’t Is te vroeg voor champagne, maar ik drink er alvast een bescheiden pilsje op.

(* Latijnse spreuk: het licht komt uit het Oosten)

#AlibabaB2B #UBMAsia

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.