Kijk eens over het muurtje


Het succes van een beursdeelname is onder meer afhankelijk van een sterk deelnameconcept. Maar wat is dat eigenlijk, een deelnameconcept? Kort gezegd: de manier waarop productkenmerken vertaald worden in een driedimensionale aanwezigheid.

Voor een beursbezoeker heeft naar een vakbeurs gaan te maken met producten bekijken (en betasten!), nieuwe oplossingen leren kennen, verrassende ontdekkingen doen, mensen ontmoeten EN zich ook nog een beetje amuseren, - en alles tegelijkertijd. Voor de ene categorie bezoekers zal het accent misschien op nieuwigheden liggen, voor een andere categorie op het sociale aspect en voor nog een andere categorie op goeie deals sluiten, maar eigenlijk willen ze allemaal van alles een beetje.

De sterkste magneet voor al die verschillende soorten beursbezoekers en hun uiteenlopende agenda’s is: gebruikersvoordelen. De beursstand, de tentoongestelde producten, de displays, de video die op de stand getoond wordt… Alles moet de gebruikersvoordelen in het licht stellen. Elke bezoekers loopt zich – bewust of onbewust – voortdurend af te vragen: “What’s in it for me?” “Hoe word ik hier beter van?” “Welk voordeel kan ik hier uit halen?” Een sterke focus op gebruikersvoordelen zorgt ervoor dat het antwoord vanzelf gegeven wordt.

Zowat driekwart van de beursstanden ‘vergeet’ te focussen op gebruikersvoordelen. Ze werden ontworpen vanuit het perspectief van de fabrikant: kijk een hoe groot we zijn, kijk eens welke dominante marktpositie we hebben, kijk eens wat onze ingenieurs nu weer bedacht hebben…

Vindt u het moeilijk om uw beursconcept door de bril van een bezoeker te bekijken? Dan kan dit een oplossing bieden: bezoek eens een vakbeurs in een branche waar u geen of weinig affiniteit mee heeft en stel uzelf de volgende vragen: wat probeert deze exposant mij te vertellen? Welke gebruikersvoordelen worden hier onder de aandacht gebracht? Hoe werden die gebruikersvoordelen driedimensionaal vormgegeven? Vond ik ze ook in andere communicatiekanalen terug? Vertelt het standteam een sterk verhaal? Hoe vertellen ze het? Overtuigt het me?

Op het ogenblik dat u halt houdt bij een van de standen met een sterk beursconcept, krijgt u vanzelf een Aha-Erlebnis: plotseling begrijpt u hoe u voor uw eigen toko het perspectief kunt veranderen en worden de krijtlijnen duidelijk van een beursconcept dat (beter) werkt.

#expotraining #expotip #beurstips #vakbeurs

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.