Bakstenen bravoure

Dit is het idee: een imitatie van een woninggevel met meerdere etages die horizontaal wordt gebouwd. Daarboven, in een hoek van 45° een spiegel met dezelfde oppervlakte. En dan…? Spelen maar! Alleen, met je partner of met collega’s. Zittend, liggend of hangend. Blij en relaxed of met een angstige blik op het gelaat. Met of zonder accessoires. Maar altijd tot groot vermaak van de omstaanders. De grote spiegel zorgt immers voor een boeiend visueel spektakel: bezoekers lijken roekeloos op het balkon van de tweede verdieping te zitten. Of ze klampen zich krampachtig aan de voegen van de muur vast. Of ze bengelen metershoog aan een koord, met een ruiker bloemen in de hand.

Dat de Wienerbergerwall – daar hebben we het over - een voltreffer zou worden, kon je al voor de aanvang van Batibouw zien: in plaats van gehaast door te stiefelen naar hun eigen stand, bleven de binnenkomende standmedewerkers even staan. ‘Wat is dit? Waarom liggen die mensen daar op de grond? Oh…nu zie ik het!’ En toen de volgende uren en dagen vele duizenden bezoekers langsliepen, waren de reacties net zo.

De Wienerbergerwall is om meerdere redenen – ik wik mijn woorden – geniaal. Eén: iemand in de organisatie heeft zijn of haar nek moeten uitsteken. ‘Een líggende gevel? Ze gaan ons gek verklaren! Een gevel moet stáán!’ Even afstand nemen van je eigen producten is voor een steenbakker net zo moeilijk als voor elke andere fabrikant. Toch is dat wat hier gebeurd is: we metselen een gevel, maar we metselen hem horizontaal. En we hangen er geen forexplaten op met de naam en het type van de steen, maar een straatnaambordje.

Er komt wat meer bij kijken dan een horizontale gevel en een spiegel om dit soort animatie op de stand écht te doen werken. Een attributenkist bijvoorbeeld, - en een uitnodiging aan de passanten om met die attributen creatief aan de slag te gaan. En een duo animatoren die de zaak terug op gang trekken wanneer het even aan ‘vrijwilligers’ ontbreekt.

Als je dan toch zo ver bent, kan je het best nog een stap verder gaan, - wat Wienerberger ook deed. De hashtag #WienerbergerWall, een interactieve zuil en het vooruitzicht op een te winnen prijs leverde honderden geposte foto’s en nog veel meer volgers en likes op. Allemaal mensen die vandaag of morgen enkele paletten Wienerberger gevelstenen zullen bestellen? Natuurlijk niet! Maar daar is het met dit soort acties meestal ook niet om te doen. Aandacht, aaibaarheid, een sympathiek imago, dat is wat op het spel staat. En die bestelling

bakstenen komt er over een jaar of tien wel…

De WienerbergerWall kaapte de Belgian Building Award weg in de categorie Best Experience. Dat is meer dan verdiend! De andere stands werden gereduceerd tot bleekneuzen door zoveel bakstenen bravoure. Hoopt u samen met mij ook een beetje dat Wienerberger volgend jaar heel veel navolging krijgt?

#Batibouw #Batibouw2018 #Beursstand #Animatie #Livecommunicatie

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.