Volg (nieuwe) contacten goed op

Het zijn ijzingwekkende cijfers: ruim twee derden van alle contacten die op een beursstand gelegd worden, worden niet of nauwelijks opgevolgd. Exposanten gaan ervan uit dat de productfolder die ze op de stand aan een bezoeker hebben overhandigd zijn werk zal doen: die bezoeker eraan herinneren dat het bedrijf in kwestie potentieel interessant is. Dat gebeurt uiteraard zelden.

Meer dan 75 procent van de hard copy informatie die op de stand uitgedeeld wordt, bereikt haar einddoel – het bureau van de beslissingsnemer - niet. Folders raken zoek op een andere stand, op de parking, op de trein of op de knutseltafel van de kinderen.

Om een goede indruk te maken – en wie wil dat niet? – moet u als exposant zélf het heft in handen nemen en de eerste stappen zetten in het opvolgingstraject. Dat begint al onmiddellijk na afloop van de beurs: een kort berichtje waarin de bezoeker bedankt wordt voor zijn belangstelling en waarin aangegeven wordt wat de volgende stappen zullen zijn. ‘U krijgt u offerte binnen de 2 weken’ ‘Onze technici nemen volgende week contact met u op’… Elke timing die op de stand met de bezoeker afgesproken werd, is een goede timing.

Zo’n snelle en correcte afhandeling lukt alleen als u vooraf twee maatregelen neemt: 1) templates van alle opvolgingsberichten, inclusief de mogelijke variabelen, opstellen in de talen die u straks nodig zal hebben, en 2) zorgen dat alle informatie die op de stand met de bezoeker uitwisselt, correct geregistreerd wordt.

In de praktijk komt dit neer op een elektronisch registratiesysteem met een badgelezer of een registratieformulier dat handmatig ingevuld wordt. Beide hebben voor- en nadelen. Maar ze verhinderen in elk geval dat u bezoekers in de verkeerde taal aanspreekt of dat u een opvolgingsactie ontwikkelt waar die bezoeker helemaal niet om gevraagd had.


  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.