Let op uw ecologische voetafdruk


De B&T-branche wordt zich steeds meer bewust van haar milieu-impact en ontwikkelt tal van initiatieven om groener te worden. Ook als exposant kunt u een paar eenvoudige maatregelen treffen om de ecologische voetafdruk van uw beursdeelname te verkleinen.

Ooit was bouwen-gebruiken-weggooien de gangbare praktijk: de volledige beursstand was ontworpen en gebouwd om eenmaal gebruikt te worden en na afloop van de beurs roemloos in de afvalcontainer te eindigen. Maar toen de prijs voor afval de hoogte in ging, veranderden de gewoontes en werd hergebruiken de nieuwe standaard. Beursstands worden modulair ontworpen en gebouwd, zodat de stand of delen ervan meerdere keren kunnen worden gebruikt, hetzij opnieuw als beursstand, hetzij als onderdeel van, een toonzaal of bedrijfsruimte. Ook het materiaalgebruik is veranderd: waar vroeger een meerderheid van de standen in traditionele houtbouw waren uitgevoerd, vind je vandaag doorgaans combinaties waarin lichtgewicht aluminium – en dus herbruikbare – bouwelementen worden gebruikt. Bespreek alle opties met de standontwerper voor hij zijn eerste potloodstreek trekt.

Is daarmee de duurzaamheidkous af? Natuurlijk niet! Ook voor de aankleding van de stand kunt u voor duurzame oplossingen kiezen. Zowat alles wat u nodig heeft, is te huur en kan bijgevolg hergebruikt worden: standvloeren en tapijt, meubilair en planten, verlichting en AV-apparatuur. Kies voor vertrouwde leveranciers nabij de venue in plaats van spullen die over lange afstanden getransporteerd moeten worden.

Een ander pijnpunt is (gedrukte) informatie. In een ideale wereld zou een beursstand net als een modern kantoor papierloos kunnen zijn. Helaas zijn gedrukte folders en brochures op een beursstand een bijzonder handig hulpmiddel om de bezoekersstroom op de stand zelf te managen. En ze zijn een eerste aanzet voor bezoekers die te veel schroom hebben om de stand op te lopen en een standmedewerker aan te spreken. Een paar brochures en foldertjes kunnen dus best handig zijn, maar in plaats van op de stand vuistdikke catalogi uit delen, kunt u de gevraagde informatie beter digitaal opsturen na afloop van de beurs.

Een laatste heikel punt is de catering. Steeds meer cateraars trekken de kaart van duurzame voeding. Dat betekent niet langer geïmporteerd ingrediënten die uit verre landen ingevoerd worden, maar lokale en seizoensgebonden producten en bereidingen. Gene slecht idee, want uiteindelijk bezoekt niemand een vakbeurs om op uw stand een uitzonderlijke culinaire ervaring op te doen.


  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.